15 noiembrie 2019

Au apărut primii fluturaşi otrăviţi la alegerile prezidenţiale din 2019. Calea de comunicare a mesajelor false s-a diversificat

Alina Mihai

Un arc peste timp. În 2004, metoda de manipulare în campanie o constau fluturaşii otrăviţi care însemnau tipărirea şi distribuirea de mesaje atribuite partidului advers, cu sigla de partid, dar cu mesaje false, fake news-urile din zilele noastre. Pentru un impact mai bun, flyerele erau distribuite în ultimele 48 de ore înainte de vot, când poziţiile partidelor nu mai puteau fi prezentate din cauza legii audiovizualului.

Sursă foto: Mediafax

În 2004, Alianta D.A. acuza Uniunea PSD+PUR că a distribuit în Iaşi, cu ajutorul unor adolescenti, afise electorale calomnioase la adresa lui Traian Basescu. In respectivele hârtii se afirma că liderul PNL-PD l-a “uzurpat” pe Theodor Stolojan din functia de lider al Aliantei si urmăreşte să legalizeze căsătoriile homosexuale, încălcînd astfel preceptele ortodoxe. 

Astăzi, în prima zi de campanie pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, în mediul online au fost răspândite postări cu mesaje privind tăieri de salarii şi pensii, unele dintre ele care imită pagini oficiale ale miniştrilor PNL, iar acestea au fost distribuite chiar de lideri ai PSD. Purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Valeriu Steriu, a postat un îndemn la vot care foloseşte identitatea USR, ca o diferenţă, în 2004, fluturaşii nu erau asumaţi de nicio formaţiune politică, acum însă liderii postează sub numele lor, dar 

anonimizarea intervine la redistribuire. 

Pe pagina personală de Facebook, Lia Olguţa Vasilescu, şefa de campanie a Vioricăi Dăncilă, a postat un mesaj parodie la ziua promoţiilor de Black Friday, în care apare informaţia că PNL taie salarii şi pensii, dar şi că vor fi comasate spitale, intenţii infirmate de noul Guvern Orban.

Liberalii au protestat pe pagina oficială faţă de postările contracandidaţilor, considerându-le propagandă comunistă.

 „Aceleaşi metode comuniste, acelaşi tip de propagandă mincinoasă care DEZINFORMEAZĂ, MANIPULEAZĂ şi EXPLOATEAZĂ TEMERILE. În poza de mai jos vedeţi un FAKE NEWS construit ȋn sediul PSD din Şoseaua Kiseleff nr. 10, care este distribuit masiv ȋn mediul online. Mesajul nostru pentru ei este simplu: Comuniştilor, nu mai subestimaţi inteligenţa oamenilor! ” au scris liberalii.

www.monitorulpartidelor.roparte a trustului de presă MEDIAFAX, vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii şi analize politice despre alegerile prezidenţiale în această pagină. Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să daţi LIKE paginii noastre de Facebook.

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .