21 februarie 2020

Cristoiu: Iohannis va trece la planul B, un guvern condus de un tehnocrat, Nicolae Ciucă

Departamentul Politic

Analistul Ion Cristoiu crede că strategia PSD de a eroda imaginea PNL, în cele două luni în care va exista spectacolul dizolvării Parlamentului şi intrarea în anticipate, va reuşi. El consideră că un eventual plan de salvare va veni de la Klaus Iohannis care va propune un alt premier în locul lui Orban, liberalii având de înfruntat o altă variabilă, intrarea în scenă a USR care fură din electoratul de dreapta.

Sursă foto: Mediafax

În dialogul LIVE din emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, Ion Cristoiu a afirmat că  „PSD e de acord cu aceste anticipate, dar joacă pentru a obţine din acestă comedie a anticipatelor, ca PNL să se erodeze”. În afară de PSD, Cristoiu a nominalizat ca reuşită tactica abordată de USR în raport cu PNL.

„PSD încearcă şi reuşeşte, după părerea mea, să folosească această perioadă aberantă aiurea în defavorarea PNL. Anticipatele vor fi foarte costisitoare pentru cel care le va face deoarece e pe termen lung, perioadă în care România e vie, nu e închisă, nu e pusă la congelator. Va fi o perioadă de 2 luni în care nu vom avea nici Parlament, nici Guvern care să dea OUG, istoria ne învaţă că o ţară e vie, are zeci de probleme”.

„Strategia PSD este asta – sunt de acord cu anticipatele, dar încearcă, şi deocamdată ei reuşesc bine şi foarte bine reuşeşte USR să profite de această bulibăşeală, de ce această comedie absurdă, căderile celor două Guverne, audierile, ei le iau în serios”, a spus analistul.

Cristoiu crede că, după acest episod, PSD va creşte în sondaje, iar PNL va ieşi cu atât mai mult în pierdere cu cât va trebui să împartă electoratul de dreapta cu USR.

„PNL e un fel de surugiu, sunt caii de la trăsura lui Klaus Iohannis. Iohannis nu ţine cont de asta. PNL va pierde. Acum stau bine în sondaje. PSD, în sondaje bune făcute de servicii, are 28%. Va creşte în sondaje. Există toate riscurile ca PNL să împartă electoratul de dreapta.

Partidele, liderii politici pot să bată câmpii. În cazul lui Klaus Iohannis e că nimeni nu îl opreşte pe Iohannis să bată câmpii. Ar trebui să fie ONG-uri. Aţi auzit vreun ONG. Sunt om bătrân. Cunosc istorie, pentru mine istoria e o lecţie uriaşă de viaţă. Am văzut şi am citit de la Iulius Caesar încoace, trecând prin Napoleon, Stalin, Gorbaciov, oameni cărora li se umfla capul şi ce mari sunt ei. Aşa numita lege a efectelor negândite. Adică tu spui aşa – hai să facem autostradă şi vom trăi bine şi autostrada distruge mediul şi are o consecinţă nedorită”

El a afirmat că sigur pentru PNL obiectivul sunt anticipatele, dar ei nu au luat în calcul că apare un factor imprevizibil, USR.

 

”Nu poţi să stăpâneşti viaţa. PNL s-a gândit că o să tâşnească USR” - Ion Cristoiu


„Ei nu s-au gândit o clipă, nu PSD-ul, zice lasă că o să facă PNL şi Iohannis împotriva noastră şi PSD e ciuma roşie şi populaţia nu e atentă, dar nu s-au gândit că o să ţâşnească USR. Iată Cosette Chichirău şi tot ce spune USR prinde la electoratul de dreapta. Nu s-au gândit că se va schimba preşedintele la PSD, că vine Ciolacu. Au zis că rămâne Viorica Dăncilă. Nu ai cum să stăpâneşti toţi factorii. Şi-a imaginat cineva ziua de luni, aberanţă. PSD nu se duce boicotează. Şi PNL ce face? Votează împotrivă, presupunând că fac şi cvorum? Nu poţi să stăpâneşti viaţa”

Pentru a atenua căderea din sondaje, Cristoiu consideră că Iohannis va trece la planul B, un guvern condus de „un tehnocrat” Nicolae Ciucă, unul care va fi prezentat ca un Guvern de alegeri.

„Va face parte din Guvern şi de la PNL şi PMP, dar guvernul nu va trece al PNL, ci va trece ca guvern tehnocrat. Avem experienţa cu Guvernul Stolojan, era Executiv tehnocrat, iar guvernul era compus din fesenişti.
Aşa poate fi – face un guvern PNL, la unele ministere pui tehnocraţi, PMP-işit, vine dl Ciucă şi spune – oameni buni eu nu am nicio treabă cu PNL. Eu am venit să fac alegeri, nu voi da ordonanţe de urgenţă, nu vă aşteptaţi de la nimic politic de la mine, eu sunt militar, nu am nicio treabă cu politică. Poporul nu se va îndrepta către PNL. Stolojan a făcut una dintre cele mai mari absurdităţi – a naţionalizat valuta, dar FSN-ului nu I s-a întâmplat nimic, pentru că a şi câştigat în 1992. Vor spune că Ciucă e tehnocrat.”, a comentat analistul politic.

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .