14 noiembrie 2019

Cu sau fără cască? Campania electorală, între căşti în urechi şi broşe în piept, unde sunt ascunse „răspunsurile” candidaţilor Iohannis şi Dăncilă

Alina Mihai

La prima conferinţă de presă după primul tur al alegerilor, organizată de Iohannis pentru a demonta acuzaţiile că se teme de o confruntare directă în care să răspundă ce a făcut timp de cinci ani la Palatul Cotroceni, şeful statului a fost suspectat că i se suflă răspunsurile în cască.

Sursă foto: Mediafax

„Mă bănuiţi câteodată că fără copiuţă nu merge?”, i-a întrebat Iohannis pe jurnalişti, în contrapartidă la întrebarea dacă are o cască ascunsă în ureche.

„Nu, nu cred că mă bănuiţi de aşa ceva. Doamne fereşte”, a continuat Iohannis.

Şeful statului le-a demonstrat jurnaliştilor că nu are căşti în urechi şi a făcut un gest prin care a apărat cu degetul capul, dorind să indice că toate răspunsurile sale sunt ale sale, „din capul său”, nu ale consilierilor. 

Informaţia despre faptul că ar purta cască a apărut pe Facebook în timpul conferinţei de presă, iar Gabriela Firea a distribuit o postare în care se susţinea acest lucru, doar că ulterior toate comentariile pe această temă au fost şterse.

 

Firea, ironică la adresa lui Iohannis, care ar fi purtat cască: Aşa ceva!? Ghinion!

Primarul general Gabriela Firea a fost ironică la adresa lui Klaus Iohannis „Este nu numai foarte curajos (...) , ci şi foarte spontan”, a scris Firea, pe Facebook, în postarea pe care a eliminat-o ulterior.

„Preşedintele-candidat Iohannis este nu numai foarte curajos, foarte deschis dialogului, dezbaterilor, foarte informat şi sigur pe el, ci şi foarte spontan! O dovedeşte cu prisosinţă casca din ureche folosită la conferinţa de presă! Doamne, aşa ceva!!?? Ghinion!!”, scrie Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.
 

Primul care a postat pe Facebook colajul a fost senatorul PSD Florian Bodog.

„Nu pot să cred! Marele Iohannis are nevoie să i se şoptească în cască! Că altfel nu este în stare să răspundă la întrebările presei. E clar acum de ce nu vrea confruntare directă cu Viorica Dăncilă: se teme că nu-i va putea şopti nimeni răspunsurile!”, a scris Bodog.

PNL a demontat acuzaţia, postând imagini cu şeful statului din profil pentru a se vedea că nu poartă căşti.

 

 

Broşa lui Dăncilă

Un accesoriu vestimentar, broşa, care între timp a devenit element identitar pentru candidatul PSD Viorica Dăncilă, este sursa de dezbatere în online, subiect care a plecat iniţial de la valorea de piaţă a obiectului. Pentru a întoarce subiectul în favoarea sa, Viorica Dăncilă a făcut o broşă specială de campanie, cu „o inimă românească”.

După ce a fost exclusă, Ana Birchall a reacţionat că în mandatul său a abordat teme legate de justiţie pentru că trebuia să explice „nenorocirile” pe care le-a găsit şi asaltul asupra sistemului. „Doar nu era să vorbesc despre broşe”, a spus Birchall, atacand-o pe Dăncilă.

„În „prea marea sa înţelepciune”, ca sa nu spun altfel, pentru a justifica execuţia mea din partid, d-na Dăncilă afirma:

"După alegerile europarlamentare, am hotărât cu toţii că nu mai discutăm despre justiţie, guvernul nu va interveni în niciun subiect legat de justiţie. Ne-am învăţat lecţia şi nu vrem să mai repetăm greşelile făcute. Doamna Birchall a ieşit în spaţiul public cu teme legate de justiţie şi acest lucru i-a deranjat pe colegi." "Faptul că a ieşit pe declaraţii pe justiţie fără să aibă acest drept, această posibilitate. Faptul că noi am înţeles votul de la europarlamentare şi de atunci nu am mai vorbit despre justiţie."

Păi doamna Dăncilă, era în fişa postului de ministru al justiţiei să vorbesc despre justiţie, despre nenorocirile pe care le-am găsit în legile făcute şi în timpul mandatul dvs. de "Comisia specială Iordache" de exemplu, despre asaltul asupra justiţiei, că doar nu era să vorbesc despre vreme sau despre broşe”, i-a răspuns Ana Birchall lui Dăncilă, printr-un mesaj pe Facebook.

 

Un alt accesoriu al lui Dăncilă: „Este un ceas primit de la soţul meu. Nu ar fi alocat 20.000 de euro pentru un ceas”

Viorica Dăncilă a declarat, miercuri seara, că ceasul pe care l-a primit de la soţul său nu valorează peste 5000 de euro, motiv pentru care nu l-a trecut în declaraţia de avere. Deputatul PNL Florin Roman a acuzat-o că are un ceas de 80.000 de lei, care nu e trecut în declaraţia de avere.

”Este un ceas primit de la soţul meu, care nu valorează mai mult de 5000 de euro, ca să îl trec în declaraţia de avere. Soţul meu nu ar fi alocat 20.000 de euro. Ceea ce am văzut eu că a dat un domn, era un alt ceas. O să aduc acest ceas să vi-l prezint”, a declarat Viorica Dăncilă.

Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că nu a trecut în declaraţia de avere un ceas în valoare de peste 80.000 de lei. În declaraţia de avere a prezidenţiabilului PSD sunt trecute bijuterii de aur în valoare estimată la 5000 de euro, dobândire în anul 2017.

„Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Viorică Vasilica Dăncilă a încălcat legea prin faptul că a omis să treacă în declaraţia de avere, ceasul Cartier Ballon Bleu, placat cu aur de 18 Karate. Valoarea de catalog a acestui ceas de lux, cu care doamnă Dăncilă s-a afişat la conferinţa de presă a PSD, după alegeri, este de 83.678 lei. Deşi pozează într-un candidat -sărac şi cinstit- că ideologul PSD, Ion Iliescu, doamnă Dăncilă nu pierde nici un prilej pentru a-şi afişa opulenţă. În afară broselor care au făcut deliciul presei, al cerceilor cu diamante, extrem de scumpi pentru un român care trăieste din muncă cinstită, doamnă Dăncilă nu s-a sfiit să-şi etaleze ceasul de lux, placat în aur”, a transmis Florin Roman, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Liderul deputaţilor PNL îi transmite Vioricăi Dăncilă că falsul în declaraţii este o infracţiune.

„ Îi reamintesc doamnei Dăncilă că falsul în declaraţii este o infracţiune prevăzută de Codul Penal. Rămane apoi că doamnă Dăncilă să ne explice cum este să plângi pe umărul pensionarilor şi tu să huzuresti în lux? Ceasul de aur al doamnei Dăncilă inseamnă echivalentul a 119 pensii minim garantate pe care le primesc mulţi din cei cărora, candidatul PSD la prezidenţiale le cere votul! Păi cum vine asta doamnă Dăncilă?! ”, a adăugat Roman.

Liberalul a ataşat şi fotografii cu ceasul fostului premier Viorica Dăncilă şi preţul acestuia.

Prezidenţiabilul PSD a trecut în declaraţia de avere bijuterii în valoare de 5000 de euro, obţinute în anul 2017, potrivit documentului citat.