19 noiembrie 2019

Unica dezbatere acceptată de Iohannis. Jurnaliştii au întrebat despre demiterea Codruţei Kovesi prin purtătorul de cuvânt, promulgarea legii recursului compensatoriu şi momentul în care alături de Dragnea îl susţinea pe Geoană preşedinte

Elena Crangasu

La întâlnirea cu politologi, jurnalişti şi formatori de opinie, organizată de PNL pentru candidatul său, la Biblioteca Central Universitară, şi găzduită de SNSPA, Klaus Iohannis şi-a făcut bilanţul la 5 ani de la preluarea mandatului de preşedinte şi a explicat sintagma de PSD, partid nedemocratic, care trebuie eliminat de pe scena politică, nu interzicându-l, ci prin votul din 24 noiembrie. Iohannis a permis întrebări doar din partea a opt sau nouă persoane, iar ceilalţi jurnalişti au putut participa doar ca public la dezbaterea de la BCU.

Sursă foto: Mediafax

Principalele idei prezentate de Iohannis

- Teme aranjate nu există, fiecare participant vine cu input-ul pe care îl consideră adecvat, interesant şi discuţia va fi una cu un ritm bun

-  PSD trebuie înlăturat din decizia statului prin vot. Iohannis a făcut un apel şi către electoratul celorlalte partide, inclusiv cel al PSD, spunând că nu vor fi tăiate salarii şi pensii.

- Am avut câteva realizari care vor influenţat semnificat parcursul României. Acea înţelegere cu toate partidele pentru a aloca 2% din PIB pentru apărarea României, ne-a pus în situaţia de partener foarte respectat în NATO. Am avut pe urmă, spre sfârşitul mandatului, acel Summit european de la Sibiu, în care am creionat parcursul UE pentru următorul mandat de 5 ani. Am avut un mandat care a început ca un mandat de construcţie, aşa l-am gândit, dar pe parcurs, am ajuns de multe ori să am un mandat care de fapt trebuia să menţină România în marile coordonate dorite de români, opunându-mă PSD-ului. Am reuşit să mă opun PSD-ului suficient de mult, pentru a menţine România pe traiectorie europeană, pentru a menţine România în spaţiul valorilor europene şi transatlantice. Am reuşit să contracarez efectele toxice ale guvernării pesediste, centrate pe acapararea statului

- Timp de 30 de ani PSD a inhibat dezvoltarea României şi cred că lucrurile trebuie să se schimbe fundamentale.

- PSD trebuie înlăturat din decizia statului, dar nu oricum, ci prin mod democratic. Prin vot. Votul şi votul pentru prezidenţiale este de aceea extrem, extrem de important. E modalitatea prin care noi toţi putem realmente să schimbăm mersul lucrurilor în România, e modalitatea prin care putem după 30 de ani să avem un preşedinte care lucrează pentru România şi pentru români. Care poate reseta România

- Acum pentru prezidenţiale, mă bazez la votul din 24 noiembrie, evident pe alegătorii liberali, dar proiectul nostru comun nu e finalizat. E nevoie de mobilizare şi vot. Mă adresez şi electoratului USR şi PLUS. Suntem de aceeaţi parte a baricadei.Mă adresez electoratului PMP şi electoratului maghiar, care am înţeles – îşi doreşte o ţară faină. Putem să realizăm împreună acest lucru. Mă adresez şi electoratului PSD. Nu am niciun război cu electoratul PSD. Noi care rămânem, noi nu tăiem pensii, nu tăiem salarii. O să avem grijă ca pensiile şi salariile să crească şi îmi doresc ca şi electoratul PSD să aibă un partid democratic, european care îi reprezintă.

 

www.monitorulpartidelor.roparte a trustului de presă MEDIAFAX, vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii şi analize politice despre alegerile prezidenţiale în această pagină. Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să daţi LIKE paginii noastre de Facebook.

Ce a răspuns la întrebări 

Iohannis, întrebat de Moise Guran despre revocarea lui Kovesi prin purtătorul de cuvânt: Aşa mi s-a părut potrivit

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, legat de momentul revocării Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef DNA, prin anunţul făcut de către purtătorul de cuvânt, nu personal, că aşa i s-a părut mai potrivit.

"Aşa mi s-a părut cel mai potrivit la momentul respectiv", a fost răspunsul lui Iohannis.

Preşedintele României Klaus Iohannis a emis decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei CCR, anunţul fiind făcut în 9 iulie 2018 de către purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi.

Pe 30 mai 2018, Curtea Constituţională a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA. Curtea a anunţat, în comunicatul ce a urmat, ce trebuie să facă preşedintele pentru a înceta acest conflict. Mai precis, pentru prima dată, a indicat clar o măsură: emiterea decretului de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

 

Klaus Iohannis: Da, am amânat referendumul pentru a produce efecte maximale

Prezidenţiabilul PNL Klaus Iohannis a declarat că fără persoana sa statul de drept din România "s-ar fi rupt", dar cu ajutorul său a fost schimbată inclusiv imaginea din exterior, creată de guvernele PSD, pe care a catalogat-o drept "catastrofală".

"Dacă voi fi ales pentru un al doilea mandat de preşedinte, atunci mă voi implica total pentru România normală. Acesta e mai mult decât un slogan. E o dorinţă pe care o au foarte mulţi români. Dar ce înseamnă acest normal? Înseamnă prosperitate, creştere economică, locuri de muncă bine plătite, înseamnă şcoli sigure, înseamnă că cetăţeanul e în centrul sistemului. Da, pot să garantez românilor că dacă mă vor alege, mă voi implica cu tot ce ştiu, tot ce pot pentru a lucra împreună cu guvernul, în sensul îmbunătăţirii performanţei economice a României. Pot să vă spun că lucrurile arată bine. Avem soluţii. Eu ştiu ce este de făcut. E un guvern nou în funcţiune care ştie cum trebuie abordate lucrurile"', a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat de momentul convocării referendumului pe temele din justiţie şi de ce acesta a fost amânat, Iohannis a răspuns:

"Da, am amânat referendumul până în momentul în care am considerat că o convocare a referendumului produce efecte maximale. Cred că a produs. În afară de faptul că am alungat elefanţii din şedinţa de Guvern, că am coborât în jeaca roşie între demonstranţi, am retrimis legile justiţiei în Parlament, le-am trimis la CCR, am solicitat un punct de vedere de la Comisia de la Veneţia şi i-am rugat pe colegii mei în ultimele zile să facă o evaluare. Am reuşit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiţiei. Sigur, nu sunt perfecte. Sunt în vigoare. La un moment dat am ajuns la punctul în care a trebuit să le promulg. Dar lucrurile nu se opresc aici. Lucrurile vor continua şi după parlamentare, când sunt convins că vom avea o altă majoritate. Lucrurile le vom îndrepta. Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt. Nu s-a rupt. A rămas în picioare. Lupta anticorupţie continuă şi mai mult am corectat în exterior imaginea catastrofală produsă de guvernele PSD".

 

Iohannis, despre boicotul din online: Dacă tragem linie, numărul urmăritorilor e în creştere

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu privire la boicotul din mediul online, după refuzul de a participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă, că la o analiză se vede că numărul urmăritorilor este în creştere, ceea ce înseamnă că a fost înţeles.

"Într-o campanie electorală întotdeauna există opinii pro şi contra. Eu mi-am pus în practică strategia pe care mi-am gândit-o pentru campania electorală. Da, am urmărit impactul pe Facebook, în esenţă, dacă tragem linie, numărul urmăritorilor e în creştere, înseamnă că net lucrurile au fost bine înţeles şi mă bucură acest lucru", a spus Klaus Iohannis.

Cu privire la utilizatorii care au anunţat că vor boicota turul 2, prezidenţiabilul PNl a afirmat: "Mesajul direct este simplu. Aici vorbim de un tur 2 între candidatul Klaus Iohannis, care a fost preşedinte, şi o candidată care reprezintă un PSD nereformat, care a guvernat împotriva românilor. Sunt convins că cei care nu şi-au format o părere, o să şi-o formeze în zilele următoare. Eroul alegerilor nu e candidatul, eroul este alegătorul cu ştampila de vot în mână. Şi îi invit pe români să devină campioni ai turului 2, mergând la vot".

 

 

Bilanţul pe care şi l-a făcut Iohannis mandatului de 5 ani

- Am venit în această poziţie acum 5 ani şi am spus atunci că am vrut să fiu preşedintele care face altfel de politică, însemnând să generez soluţii, să generez abordări comune, echitabile, agreate cu toţi partenerii instituţionali pentru a atinge câteva obiective naţionale, pentru a satisface nevoia de securitate a României, pentru a încuraja dezvoltarea economică, pentru a întări poziţia în plan internaţional, pentru a consolida statul de drept.

 

Atacurile la PSD

- Dar am întâlnit un PSD puternic ostil, care, mai ales, după decembrie 2016 a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toţi în haos. A aruncat România în haos, puntru a salva câţiva penali. PSD a dorit să acapareze şi să distrugă nu doar statul de drept, nu doar lupta anticorupţie, ci şi marile sisteme şi a făcut-o într-un fel perfid, şi-a înşurubat neamurile, găştile de partid în poziţii publice. M-am opus încercările pesediste de a acapara întreg statul român, m-am opus folosind intrumentele folosite de Constituţie şi de multe ori am avut succes

 

 

Incidente în stradă înainte de dezbatere. Un student la SNSPA nu a fost lăsat să intre la dezbaterea lui Iohannis: Au zis că nu sunt pe liste

Un student la SNSPA s-a prezentat marţi la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis, însă nu a fost lăsat să intre, deoarece „nu apare pe listă”. Totodată, un bărbat protestează în faţa Bibliotecii Centrale, susţinând că ar fi dorit să existe o dezbatere între Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă.

„Au zis că nu am voie să intru dacă nu sunt pe listă şi cam atât. Mă duc acasă, ce să fac”, a spus Cosmin Zica, student la SNSPA.

În faţa Bibliotecii Centrale, unde are loc evenimentul organizat de Klaus Iohannis, un protestatar spune că e nemulţumit de faptul că nu există o dezbatere între cei doi candidaţi, pentru a vedea cine merită votat.

„Nu protestez, îmi spun şi eu părerea. Aş fi vrut să fie o dezbatere, nu? Ca să vpd care a fost bilanţul domnului Iohannis, ce oferă pentru următorii cinci ani, să ştiu pentru ce îi dau votul, nu?”, a spus protestatarul.

„Evenimentul zilei! Iohannis şi aplaudacii!”, scria pe afişul ţinut de către bărbat.

Radu Tudor, Moise Guran, Cristina Şincai, sunt trei dintre jurnaliştii care au fost invitaţi să adreseze întrebări la discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis. La fel ca în cazul interlocutorilor, surse politice spun că lista de studenţi şi profesori prezenţi a fost aprobată în prealabil.

Lista persoanelor care vor pune întrebări la discuţia din această seară cu Klaus Iohannis:

Radu Tudor (Antena 3), Ion M. Ioniţă (Adevărul), Moise Guran ( Europa FM), Cristina Şincai (România TV), Silviu Mănăstire (B1 TV), Clarice Dinu (HotNews), Ramona Avramescu (TVR), Cristian Leonte (Pro TV) şi Cristian Pârvulescu (SNSPA).

Potrivit unor surse politice, este posibil să fie o a 10-a persoană acceptată să pună întrebări, de la Realitatea Tv sau Digi 24.

Potrivit surselor citate, în sală sunt invitaţi studenţi şi profesori. Lista cuprinde circa 80 de studenţi, iar aceasta, alături de numele profesorilor, a fost aprobată de staff-ul de campanie al PNL şi de Administraţia Prezidenţială.

PNL a anunţat că evenimentul este organizat de partid şi reprezintă "o premieră pentru România, în contextul alegerilor prezidenţiale, participanţii care vor lua parte la dialog având posibilitatea să abordeze orice teme şi orice subiecte pe care le consideră de interes pentru opinia publică".

MEDIAFAX a adresat o listă de întrebări Adminstraţiei Prezidenţiale cu privire la modul în care a fost organizat evenimentul. Până la ora transmiterii ştirii nu a fost transmis un răspuns.

Punctele principale la care aşteptăm răspuns sunt legate de:

- care sunt criteriile care au stat la baza selecţiei persoanelor care pot adresa întrebări

- cum şi de către cine au fost stabilite temele de discuţie

- care este motivul pentru care alţi jurnalişti nu pot adresa întrebări candidatului PNL.

Klaus Iohannis a anunţat că nu va participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar a spus că va accepta discuţia cu politologi şi jurnalişti. Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a anunţat că va găzdui dezbaterea care începe la ora 19.00.

Ceilalţi jurnalişti acreditaţi au fost invitaţi doar să stea în sală, fără a avea voie să pună întrebări.

www.monitorulpartidelor.roparte a trustului de presă MEDIAFAX, vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii şi analize politice despre alegerile prezidenţiale în această pagină. Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să daţi LIKE paginii noastre de Facebook.