18 noiembrie 2019

Va merge sau nu Dăncilă neinvitată la DEZBATEREA „aşezată” a lui Iohannis de marţi? Paralela 2019-2004: „Normalul” Adrian Năstase, în confruntarea cu „agresivul” Traian Băsescu

Alina Mihai

Insistenţa cu care a solicitat o dezbatere cu Iohannis, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, o obligă pe Viorica Dăncilă să aibă o reacţie pe măsură, după ce contracandidatul său a spus că va purta discuţii aşezate exclusiv cu jurnaliştii şi societatea civilă. Dezbaterea va fi găzduită de SNSPA, dar regulile vor fi făcute de staff-ul de campanie al lui Iohannis, şi agreate de toate părţile implicate.

Sursă foto: Mediafax

Viorica Dăncilă a declarat, întrebată dacă va merge marţi peste Klaus Iohannis la dezbaterea de la BCU, că încă nu ştie ce va face. Prezidenţiabilul PSD a precizat că speră ca şeful statului să ia în calcul să-şi invite contracandidatul la prezidenţiale la o dezbatere, unde şi în ce zi vrea acesta.

Mergeţi peste el la dezbatere?
„Nu ştiu încă. Pentru mine e important un singur lucru, faptul că trebuie să dăm dovadă de respect şi responsabilitate, că în orice ţară între candidaţii care intră în turul doi, o dezbatere e necesară. Domnul Iohannis de fiecare dată m-a jignit, că nu sunt pregătită, cu nu ştiu să gestionez. De ce nu vrea acea dezbatere, pentru a arăta cât de pregătiţi suntem? Îi sfidează pe români. Eu nu mi-aş permite niciodată să îi sfidez pe români, indiferent de culoarea politică. I-am ajutat pe toţi românii, fără să îi împărtat în cei care o susţin pe Viorica Dăncilă şi îi cei care o urăsc pe Viorica Dăncilă”, a afirmat Viorica Dăncilă, duminică la Antena 3, întrebată dacă va merge peste Klaus Iohannis la dezbaterea de marţi.

Liderul PSD a adăugat că încă nu a luat o decizie în acest sens, însă a spus că speră ca preşedintele Iohannis să fie sfătuit să aibă o dezbatere cu ea.

Şeful statului a mai spus că Viorica Dăncilă e reprezentanta unui partid nedemocratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor şi care acum mimează candidatul democrat şi se aşteaptă să fie tratată cu mare respect, subliniind că nu acceptă o dezbatere cu o astfel de persoană care reprezintă tot ce e mai rău în politica ultimilor ani.

 

Adrian Năstase şi decizia pe care a luat-o în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2004

Adrian Năstase aminteşte acum de momentul de cotitură pentru cariera sa politică din 2004, când a pierdut alegerile în favoarea lui Traian Băsescu, şi despre tentaţia de a nu merge la o confruntare directă cu cel care îl ataca zi de zi. El povesteşte că deşi ştia că este în dezavantajul său să stea la masă cu „gură mare”, pentru că nu era genul său de partener de dialog, totuşi a acceptat dezbaterea care va rămâne în istorie pentru întrebarea, aşa numitul glonţ de argint numit de sociologi ”ce blestem pe români să aleagă între doi foşti comunişti”

Adraian Năstase mai are o revelaţie, că sloganul său pe care Iohannis îl foloseşte acum în campanie este preluat de la el, din prezidenţialele din anul 2004.

„Revenind la dezbatere. Imi aduc aminte de alegerile prezidentiale din 2004 – cănd am lansat sloganul „Spre normalitate. România normală”, preluat acum de Iohannis. Nu eram entuziasmat de ideea unei dezbateri cu Băsescu. Stiam că are „gură mare”, că va fi agresiv in dezbateri. Eu nu sunt genul ăsta. Aveam ca argumente realizările economice si de politică externă din timpul mandatului de premier. Unii spun că in dezbatere a contat mai mult fraza lui cu blestemul românilor de a alege intre doi fosti comunisti (acum stim că unul era chiar nomenclaturist iar CNSAS consideră că era si securist). As fi putut poate să anunt că nu accept o dezbatere cu un „penal”. Băsescu, la momentul acela avea dosarul cu Flota la instantă (dosar inchis la o lună după alegeri pe motiv ca dosarul fusese trimis la instanta cu o altă semnătură! Se pare că modelul ăsta s-a aplicat si mai târziu). Nu am făcut-o din respect pentru alegători. Si ei au decis…”, a subliniat Năstase.

Acesta arată ce înseamnă democraţia, în opinia lui.

„Asta inseamnă democratie. Respect pentru ceilalti, inclusiv pentru majoritate, chiar atunci când nu-ti convine decizia lor. Nu poti să te consideri democrat daca anunti că „nu vei mai da o sansă” in mandatul viitor unui candidat de premier de la PSD. Dacă românii vor hotări asa, va trebui să te supui. Asta inseamnă democratie. Dar poate, mai bine, „Fără Iohannis după turul doi!””, conchide fostul premier.

După finalul mandatului lui Ion Iliescu, în 2004, PSD l-a trimis în lupta pentru cel mai înalt post din stat pe Adrian Năstase, fost premier al României. Susţinut şi de PUR, Năstase a pierdut alegerile în turul II, cu 48, 77%, faţă de 51,23, cât a obţinut Băsescu, iar diferenţa dintre cei doi era de 7%, liderul PSD clasându-se pe primul la turul întâi.