19 noiembrie 2019

Ziua pseudo-dezbaterilor din turul II | Dăncilă, maraton de două ore la propria sesiune de întrebări, în paralel cu cea a lui Iohannis: Văd un om laş şi arogant. Văd teama de întrebări şi adevăruri incomode

Alexandru Costea

Pe ultima sută de metri, în ziua dezbaterii anunţate cu câteva zile înainte de Klaus Iohannis, liderul PSD Viorica Dăncilă a invitat presa la o dezbatere proprie în Parlament, aproape în paralel cu evenimentul organizat de prezidenţiabilul PNL. În faţa jurnaliştilor, liderul PSD şi-a concentrat discursul pe atacuri la adresa lui Iohannis, a prezentat un bilanţ al mandatului său de premier şi i-a adresat o serie de întrebări contracandidatului său. Sesiunea de întrebări din partea presei s-a extins la peste doi ani, timp în care Dăncilă a fost chestionată pe diverse teme controversate, inclusiv dacă îşi asumă tema justiţiei şi a influenţei negative menţionate în raportul MCV şi i-a fost solicitat să menţioneze dacă îl consideră nociv pentru România pe Liviu Dragnea. Dăncilă a fost întrebată despre angajarea fiului său la Curtea de conturi, dar şi despre emailurile trimise pentru susţinerea OUG 13.

Sursă foto: Mediafax

Prezidenţiabilul PSD Viorica Dăncilă l-a acuzat pe Klaus Iohannis, prezidenţiabilul PNL, că se fereşte de dezbateri şi că o astfel de confruntare ar fi arătat fiecare cum este. Totodată, Dăncilă susţine că amândoi aveau datoria să facă un bilanţ al activităţii lor.

Principalele atacuri la adresa lui Iohannis:

- Iohannis refuză această confruntare, vrea doar o dezbatere cu cei pe care îi agrează, sfidând românii care l-au votat, dar şi pe cei care nu l-au votat, pentru că preşedintele trebuie să fie al tuturor. Văd teama de întrebări şi de adevăruri incomode. Am avut parte de jigniri şi minciuni din partea lui Iohannis, o confruntare arăta cum suntem fiecare, cum suntem pregătiţi pentru funcţie şi ce am făcut în fucţia deţinută până acum

- Avem această responsabilitate faţă de cetăţeni să venim cu un raport şi propria viziune despre următorii 5 ani. Cu toate că văd că nu vrea confruntarea, văd un om laş şi arogant, îmi fac datoria şi vin bilanţ

- Iohannis a avut 25 de deplasări externe în 5 ani. S-a întors din SUA cu o şapcă şi 3 poze

- Cred că avem datoria faţă de cetăţeni să venim cu un raport asupra activităţii noastre. Văd un om laş şi arogant, un om care nu poate explica ce a făcut cei cinci ani ca preşedinte

- Nu am văzut nimic concret pentru România. Am văzut că s-a întors din SUA cu o şapcă şi trei poze. Am văzut că a fost la Consiliul European, la Bruxelles, dar nu am văzut nimic despre Schengen, despre MCV, nu am văzut nimic pentru români şi pentru România

- Ce a făcut (n..r.: Iohannis) pentru români, ca să îi aducă acasă? Pentru că românii s-au săturat de lozinci, vor lucruri concrete.Ce a făcut Guvernul? Am implementat Guvernul Start Up Diaspora. Am implementat programe în agricultură şi 1.600 de români s-au implicat în programul pentru tomate. Am facilitat votul pentru românii din Diaspora, şi astfel poate vota timp de 3 zile. Am acordat manuale şcolare, de burse. Ce a făcut Klaus Iohannis? Nu a avut nici măcar o deplasare dedicat românilor din Diaspora. Chiar dacă s-a deplasat în State, unde avem cei mai mulţi români, nu s-a întâlnit cu ăştia, nu a vorbit despre ce o să facă pentru ca ei să vină în ţară

- Sunt foarte multe lucruri de spus despre modul în care s-a raportat la România şi români, despre ură, dezbinare, despre <<Guvernul meu, Parlamentul meu, comisatul meu>> despre un preşedinte care vrea să acapareze toată puterea în statul român. Despre un preşedinte care nu a avut un dialog deschis cu presa, sau care nu a acordat nici măcar un interviu. Vedem un preşedinte cu abordare extremistă, care nu înţelege că preşedintele nu este al unui partid politic, e preşedinte al tuturor românilor

- Mulţi din PNL care l-au votat pe Iohannis în primul tur nu se mai regăsesc în discursul său

- Domnule Iohannis, îi iubiţi pe români? Gândiţi şi acţionaţi româneşte? Acestea ar fi întrebările mele. Pentru că, atunci când spui că-i iubeşti pe români, trebuie să-i iubeşti pe toţi românii şi te raportezi la toţi, ceea ce Klaus Iohannis nu face", a declarat Viorica Dăncilă, chestionată de reporterul MEDIAFAX care ar fi, ipotetic, ultima întrebare pusă preşedintelui Klaus Iohannis în cazul în care acesta ar fi acceptat o dezbatere.

Liderul PSD a avut şi un mesaj pentru liberali.

"Le-aş transmite un mesaj celor din Partidul Naţional Liberal. Dacă se regăsesc în mesajele transmise de Klaus Iohannis, dacă ei consideră că atunci când cineva îţi este contracandidat trebuie amenţat cu cătuşele, dacă ei cred că atunci când ai un europarlamentar din alt partid politic trebuie să-l ameninţi că va fi vizitat de procurori. Eu cred că foarte mulţi din Partidul Naţional Liberal, dintre cei care au votat în primul tur cu Klaus Iohannis nu se regăsesc acum în discursul lui Klaus Iohannis"

 

Cum a răspuns întrebărilor adresate de jurnalişti

Viorica Dăncilă: Nu am făcut niciun asalt asupra justiţiei. Nu am intervenit niciodată în justiţie

Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Viorica Dăncilă, a declarat, marţi, că nu a intervenit niciodată în sistemul judiciar din România şi nu a făcut nici vreun "asalt asupra justiţiei", precizând că atunci când ministrul Justiţiei a intenţionat să facă asta, a corectat acest lucru.

- Nu îmi asum aceste lucruri. Nu aţi văzut premierul Viorică Dăncilă cu un asalt asupra justiţiei. Nu am făcut niciun asalt asupra justiţiei. Cred că întrebarea această trebuie să o adresaţi preşedintelui Iohannis. Nu am intervenit niciodată în justiţie. Când ministrul Justiţiei a încercat să intervină, am corectat acest lucru. Cu atât mai mult, cred că preşedintele României nu trebuie să intervină în justiţie pentru că trebuie să fie un model în ceea ce priveşte raportarea la justiţie

Chestionată dacă există vreun document în care condamnă modificările aduse codurilor penale, Viorica Dăncilă a precizat că întrebarea trebuie redirecţionată către parlamentarii României.

- Nu pot eu să iau decizii în calitate de fost preşedinte executiv sau de preşedinte. Toate deciziile se iau în CEx. Nu sunt membru al Parlamentului

 

Dăncilă, întrebată de Dragnea: Care consideraţi că este mai nociv? Băsescu sau Iohannis?

Întrebată dacă Liviu Dragnea a fost un om bun sau rău pentru România, prezidenţiabilul PSD Viorica Dăncilă a răspuns marţi cu o altă întrebare "Care consideraţi că este mai nociv? Băsescu sau Iohannis?", spunând că partidul îşi asumă istoria.

"Care consideraţi că e mai nociv Băsescu sau Iohannis. Noi ne asumăm istoria acestui partid şi ne asumăm fiecare lider şi cu bune şi cu rele. Liviu Dragnea a avut şi lucruri bune şi lucruri rele. Să vă dau un exemplu să nu uităm programul de guvernare şi câştigarea alegerilor cu un scor mare în 2016", a răspuns Viorica Dăncilă.

 

Dăncilă: Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi, a fost angajat înainte să fiu premier

Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Viorica Dăncilă, a declarat, marţi, că nu ea şi-a angajat fiul la Curtea de Conturi, precizând că acest lucru s-a întâmplat înainte ca ea să ajungă la Palatul Victoria.

"Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi, a fost angajat înainte să fiu eu premier. În acelaşi timp, vreau să vă spun un lucru. Haideţi să nu mai legăm în permanenţă activitatea copiilor neapărat de părinţi. Nu în toate cazurile este valabil. Fiul meu a fost foarte, foarte atacat în ultima perioadă. A avut o vină şi pentru faptul că a fost adoptat. A fost tot vina lui. Probabil dacă-l lăsam într-un orfelinat nu avea toate aceste atacuri împotriva lui", a declarat Viorica Dăncilă.

Fostul premierul şi-a catalogat fiul drept un "copil care nu iese în spaţiul public, nu l-aţi văzut jignind pe nimeni şi niciodată nu l-aţi văzut să se raporteze la politică".

"Nu vrea decât să îl las să-şi urmeze cursul vieţii lui. De multe ori, mi-a spus că pentru el faptul că mama sa este premier nu este un lucru foarte bun, pentru că de multe ori este izolat, de multe ori nu poate face lucruri pe care alţi tiner, la vârsta lui, şi le pemit", a completat Viorica Dăncilă. 

 

Viorica Dăncilă, despre susţinerea OUG 13: Trebuia să explic pentru că au fost atâtea atacuri

Prezidenţiabilul PSD Viorica Dăncilă a declarat marţi, cu privire la susţinerea OUG 13 în anul 2017, prin trimiterea unor mailuri către sute de eurodeputaţi, că trebuia să explice situaţia din ţară, iar azi o astfel de ordonanţă nu ar mai fi oportună.

"Nu eram premierul României, eram europarlamentar. Trebuia să explic pentru că au fost atâtea atacuri din partea Monicăi Macovei, Cristian Preda care zugrăveau ţara într-un mod în care nu făcea cinste. Nu numai eu am trimis, o să vedeţi că toţi europarlamentarii trimit emailuri", a spus Viorica Dăncilă.

"Indiferent de ce se întâmplă în ţară, nu trebuie să ducem aceste lucruri în afară. Uitaţi-vă la emailurile trimise de Monica Macovei", a completat aceasta.

Întrebată dacă azi mai susţine OUG 13, Dăncilă a răspuns: "Din punct de vedere legal nu cred că fie probleme de legalitate. Acum nu cred că este oportună o astfel de OUG. A fost un referendum în care Guvernul nu poate da OUG pe justiţie".

 

Dăncilă: Am călătorit cu transportul în comun. Un bilet cu metroul costă 2 lei

Prezidenţiabilul PSD Viorica Dăncilă a declarat, marţi, că a călătorit cu transportul în comun şi că un bilet pentru metrou costă 2 lei, în timp ce un bilet cu autobuzul costă între 1,3 şi 1,5 lei.

„Am călătorit cu transportul în comun. Un bilet cu metroul costă 2 lei. Sau 2,3 lei. Cu autobuzul nu am călătorit, am călătorit cu metroul, dar ştiu că este între 1,3 şi 1,5. Nu am călătorit cu autobuzul, pentru că nu am putut, am fost premier. Dar cu metroul am călătorit”, a spus Viorica Dăncilă, la dezbaterea cu presa organizată în Parlament.

Potrivit site-ului oficial al METROREX, o cartelă cu o călătorie costă 2,5 lei, în timp ce o călătorie cu două călătorii costă 5 lei.

 

Bilanţul prezentat de Viorica Dăncilă

- 41 de vizite externe şi 100 de primiri la Bucureşti

"Am căutat că în fiecare vizită să vin cu ceva concret pentru România, fie cu acordul pentru 5G, fie cu acordul pe energie nucleară din Statele Unite, fie cu contracte sau investitori din alte state membre ale Uniunii Europene sau state terţe. Mai mult decât atât, tot referitor la politică externă, preşedinţia rotativă a Consiliului UE pe care România a deţinut-o în primele 6 luni ale acestui an. Am pregătit temeinic preluarea preledinţiei, am deţinut preşedinţia din umbră pe timpul celei austriece. Am vorbit cu preşedintele Iohannis şi i-am spus că avem dosare pregătite pentru fiecare minister, domeniu", a completat prezidenţiabilul PSD. 

- Salariile şi pensiile au crescut. Am oprit exodul medicilor. A finalizat construcţia a peste 100 de grădiniţe şi creşe şi a făcut 2.300 de km de canale irigabile, în timp ce Klaus Iohannis a avut o abordare personală, pentru a câştiga puncte electorale

„În ceea ce priveşte economia şi mediul de afaceri. Sunt deja cunoscute măsurile pe care le-am luat în domeniul economic şi faptul că în timpul deţinerii guvernării de către PSD, România a avut a două cea mai mare creştere economică din UE. Salariul minim a crescut la 2080 de lei, salariile medicilor s-au triplat şi astfel am oprit exodul către alte state membre ale UE. Salariile profesorilor au crescut cu 80%. Am vorbit despre creşteri. În toată această perioadă, preşedintele nu a făcut decât să dezinformeze. S-a opus constant creşterii salariilor şi pensiilor. De fiecare data a ieşit în spariul public şi a dezinformat. Cu cinism le-a spus pensionarilor că nu sunt fonduri pentru creşterea pensiilor. Nu a ţinut cont că sunt pensionari care trăiesc de la pensie la pensie sau că sunt pensionari care nu au bani de medicamente sau nu au ce pune pe masă dacă nu primesc pensia la timp. Cred că această abordare a fost una personală, că să câştige puncte electorale”

„În educaţie am finalizat construcţia a peste 100 de grădiniţe şi creşte. Singurul proiect a fost România educată, în care s-a limitat numai la discuţii şi nu a făcut nimic concret. În sănătate am crescut salariile medicilor, am dotat spitale cu aparatură modernă, computer tomograf. Am achiziţionat peste 800 de ambulanţe noi, am finalizat licitaţia pentru achiziţia de incubatoare pentru toate maternităţile din ţară. Singurul lucru făcut de Ioahnis a fost blocarea programului de rezidenţiat”, a subliniat Dăncilă.

„În agricultură am luat foarte multe măsuri pentru fermierii români. Subvenţia acordată la timp, 2.300 km de canale irigabile, programe pentru tomate, pentru agricultori. Casa de Comert Unirea, unde românii pot să aducă produse româneşti, unde pot să îşi desfacă produsele, unde ştiu că nu mai trebuie să caute pieţe de desfacere pentru că pot duce produsele lor. Ce a făcut Klaus Iohannis? A blocat un ajutor de stat de 30 de milioane de euro pentru fermieri, pentru sprijin de crescători de animale”, a mai spus Dăncilă.

 

Urmăreşte LIVE declaraţiile:

Viorica Dăncilă a afirmat, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis a făcut o selecţie de jurnalişti pentru evenimentul său, deoarece îi este frică de un dialog autentic. Ea susţine că la dezbaterea sa din Parlament va avea un dialog deschis cu toţi jurnaliştii, nefiind de acord cu fuga de asumare.

„Cred cu tărie că această campanie are nevoie de dialog, de dezbateri, de o prezentare coerentă a viziunii pentru România şi, mai ales, de răspunsuri la întrebările oamenilor. Eu nu pot fi de acord cu fuga de asumare şi fuga de întrebări, nici cu aroganţa pe care o afişează preşedintele Iohannis şi dispreţul pentru dreptul românilor la informare. Acest elitism al domnului Iohannis şi această selecţie pe care a făcut-o pentru evenimentul de astăzi trădează de fapt teama de un dialog autentic, teama de adevăruri incomode”, a scris Dăncilă, pe Facebook.

Dezbaterea are loc înaintea evenimentului organizat de Klaus Iohannis, la Biblioteca Centrală Universitară, cu politologi, jurnalişti şi formatori de opinie.

Liderul PSD a susţinut luni seară că ia în calcul varianta de a participa la eveniment, însă şeful statului susţine că aceasta nu va fi primită. Evenimentul este programat pentru ora 19:00.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat că discuţia dintre Klaus Iohannis şi invitaţi va dura în jur de două ore şi este organizată de PNL. Pe de altă parte, jurnaliştii acreditaţi pe instituţia prezidenţiale pot participa la eveniment, dar nu vor fi lăsaţi să pună întrebări.

În sală se vor afla şi studenţi, echipa de campanie a PNL şi consilieri prezidenţiali.

Radu Tudor, Moise Guran, Cristina Şincai, sunt trei dintre jurnaliştii care au fost invitaţi să adreseze întrebări la discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis. La fel ca în cazul interlocutorilor, surse politice spun că lista de studenţi şi profesori prezenţi a fost aprobată în prealabil.

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .